Ballymote Childcare Facility, Ballymote, Co. Sligo
CLIENT Name: HSE Sligo

Design Team: Rhatigan & Co., Sligo


The project consisted of a New Build two storey extension and refurbishment to the existing facility at Ballymote Childcare and Resource Centre. The new facility included 2 No. Resource Learning Classrooms; 1 Meeting room; 2 office and toilet facilites including disabled toilet. Refurbishment of the existing building included external window and door replacement; Upgrading of kitchen and dining facilites; internal decoration and associated ancillary works. The Newbuild generally comprised of reinforced concrete strip and pad foundation; Structural steel frame; insitu concrete ground floor; load bearing concrete block internal and external cavity walls; Kingspan roof cladding; Precast concrete 1st floor; Metal stud partition and plasterboard at 1st floor; uPVC windows and doors; Sand/cement external render; Associated M & E installations; 1st and 2nd fix joinery works; Suspended ceilings; Floor and wall tiling; Floor covering; Fitted furniture; decoration etc. The existing building was internally modified and up graded included replacement of all windows and doors; suspended ceiling; floor covering; décor. The extension was completed and occupied prior to the refurbishment works being carried out. Solar panels were installed to heat domestic water. Interactive white boards featured in the class rooms which allowed the chidren greater interaction in class.


Enquiry / Comments